Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

ДОДЕЛА СЕРТИФИКАТА О АКРЕДИТАЦИЈИ ДЕВЕТ ДОМОВА ЗДРАВЉА, 7. ЈУЛА 2011. ГОДИНЕ

У Дому здравља Савски венац 07. јула 2011. године одржана је свечана додела сертификата о акредитацији домовима здравља који су успешно завршили поступак акредитације започет током 2010. године.  Кроз пројекат Министарства здравља „ Пружање унапређених услуга на локалном нивоу- DILS“ у поступак акредитације укључено је укупно 33 домова здравља, у периоду од три године (2010-2012).

Скупу су присуствовали представници домова здравља којима су уручени сертификати, а обратили су им се др Снежана Манић, директорка Агенције за акредитацију здравствених установа Србије (АЗУС) и др Драгана Атанасијевић, координатор за квалитет у пројекту „DILS“.

У уводном делу присутнима се обратила др Драгана Атанасијевић истичући, између осталог, одличну сарадњу између Агенције за акредитацију здравствених установа Србије и спољашњих оцењивача, наводећи да је од десет домова здравља који су уз подршку пројекта 2010. године започели поступак акредитације,  успешно окончало чак девет домова здравља. Др Драгана Атанасијевић, је истакла да је кроз пројекат током 2011. године укључено још 10, а током 2012. године планирано је укључивање још 13 домова здравља.

     

Др Снежана Манић директорка АЗУС-а навела је да су у периоду од 08. 05. 2011. године до 02. 06. 2011. године, обављене акредитационе посете у свих 10 домова здравља који су учествовали у поступку акредитације, а то су: ДЗ Ада, ДЗ Бела Паланка, ДЗ Инђија, ДЗ Кнић, ДЗ Књажевац, ДЗ Осечина, ДЗ Свилајнац, ДЗ Вождовац, ДЗ Жагубица и ДЗ Шабац. На основу остварених резултата од укупно десет домова здравља један дом здравља је добио акредитацију на период од 7 година (ДЗ Инђија), седам домова здравља је добило акредитацију на период од три године (ДЗ Ада, ДЗ Бела Паланка, ДЗ Кнић, ДЗ Осечина, ДЗ Свилајнац, ДЗ Вождовац и ДЗ Шабац), један дом здравља на период од годину дана (ДЗ Жагубица) и један дом здравља није испунио услове за добијање акредитације (ДЗ Књажевац). Сертификате о акредитацији установама је уручила др Снежана Манић. Она је истакла да су акредитационе посете протекле у најбољем реду и без примедби здравствених установа на процес оцењивања од стране спољашњих оцењивача.

     

На основу спроведених акредитација АЗУС је израдио анализу резултата, која пружа детаљан увид у функционисање здравствених установа примарног нивоа здравствене заштите, њихове слабе тачке и проблеме са којима се сусрећу. Др Манић истакла је да је задовољна постигнутим резултатима, јер су установе самим укључивањем у процес акредитације препознале овај менахизам као добра начин за унапређење свог рада и сагледавање кључних области за које је неопходно увођење промена. Будући да је унапређење квалитета рада континуиран процес, Агенција ће наставити своју сарадњу са домовима здравља и пружати подршку здравственим установама да и даље успешно спроводе активности на унапређењу квалитета и осигуравању безбедности пацијента.

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs