Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

АЗУС на Техничком састанку Регионалних здравствених развојних центара – „Јачање техничке сарадње у Здравственој мрежи Југоисточне Европе“

Регионални здравствени развојни центар за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити, који је одлуком Владе Републике Србије смештен у оквиру АЗУС-а, део је Здравствене мреже Југоисточне Европе. Заједно са осталим регионалним центрима из Албаније, Босне и Херцеговине,  Бугарске, Хрватске, Македоније Републике Молдавије, Црне Горе, кроз континуирану сарадњу и активности, наш Регионални центар има улогу координатора техничких активности у спровођењу програма, пројеката и активности, затим улогу у усклађивању стандарда и смерница у тој конкретној области, промоцији здравствене политике и приоритета Здравствене мреже, анализи и размени информација, спровођењу истраживања, као и у развоју регионалних стратегија и добре праксе.

На иницијативу Секретаријата Здравствене мреже Југоисточне Европе и др Мире Јовановски Дашић, директорке Секретаријата, одржан је радни састанак под називом „Јачање теничке сарадње у Здравстеној мрежи Југоисточне Европе“. Састанак је одржан од 4. до 5. септембра 2017. године у Скопљу, где се налази седиште Секретаријата.

Састанку је испред АЗУС-а присуствовала Марија Митић, као представница Регионалног здравственог развојног центра за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити.

Технички састанак је послужио као платформа за дискусију оснаживања рада Регионалних здравствених развојних центара стављањем акцента на:

  • подстицање механизама за техничку сарадњу, укључујући и финансијску сарадњу;
  • ојачавање веза са партнерима Здравствене мреже Југоисточне Европе, као што су Европска Комисија, Регионални Развојни Центар (RCC), Светска Здравствена Организација (WHO) и остали;
  • начине за успешну и одрживу имплементацију активности из Кишињевске Повеље и потенцијалне користи држава;
  • развијање будућих планова и спровођење планираних активности за рад Регионалних здравствених развојних центара до 2020.године.

Marija  GOC_0205

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs