Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

АЗУС У САРАДЊИ СА УНИЦЕФ-ом ОДРЖАО ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА СПОЉАШЊЕ ОЦЕЊИВАЧЕ

У сарадњи са УНИЦЕФ-ом АЗУС је 18. и 19.октобра 2017. године одржао радионице за спољашње оцењаваче у хотелу „М“ у Београду.

Тема радионица била је унапређење квалитета спровођења стандарда за акредитацију здравствених установа у области породилишта и неонатолошке здравствене заштите.

Радионица се односила на јачање капацитета спољашњих оцењивача АЗУС-а за доследну примену стандарда који су усвојени 2016. године. Акценат је стављен на правилну интерпретацију и упознавање оцењивача са акредитацијским стандардима у области породилишта и неонатолошке здравствене заштите који се односе на породично оријентисан приступ и стимулативно поступање са новорођенчетом и мајком током боравка у породилишту и неонатолошкој јединици.

Осим Владе Давковског, који је испред АЗУС-а представио начин и ток израде стандарда, др Драган Антић и др Олга Станојловић су представили искуства акредитованих здравствених установа, изазове у примени стандарда у пракси, водећа начела и десет корака за заштиту, промоцији и подршци дојењу у акредитованом породилишту, као и представљање стандарда везано за неонатолошку здравствену заштиту који се односе на принцип „кожа на кожу“. Др Милица Ранковић Јаневски је представила савремени концепт организације неонатолошких одељења, са акцентом на концепт развојне неге. Од др Јелене Зајегановић Јаковљевић и др Иване Мишић учесници радионица информисани су о међународним иницијативама за обезбеђивање услова у породилиштима и јединицама неонатологије у најбољем интересу мајке и новорођенчета и њиховој повезаности са стандардима за породилишта и неонатолошке здравствене заштите.

У поподневној сесији учесници радионица су, кроз групни рад, разменили мишљења и искуства у вези са стандардима, њиховом применом и будућом проценом рада установе.

На основу резултата обрађених евалуационих листова учесника, закључак је да су радионице успешно реализоване.

image_18 oktobar 2017 image_19 oktobar 2017

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs