Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

АЗУС У САРАДЊИ СА УНИЦЕФ-ОМ ОДРЖАО СЕМИНАРЕ ЗА НЕАКРЕДИТОВАНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ

У сарадњи са УНИЦЕФ-ом АЗУС је 30.новембра и 01.децембра 2017. године одржао семинаре за неакредитоване установе у хотелу „М“ у Београду.

Овом приликом су представљени стандарда за акредитацију здравствених установа у области породилишта и неонатолошке здравствене заштите усвојени 2016 године.

Сврха скупа је била упознавање представника неакредитованих здравствених установа, који раде у породилиштима и јединицама неонатологије са кључним областима ПиН стандарда који се односе на породично оријентисан приступ и стимулативно поступање са новорођенчетом и мајком током боравка у породилишту и неонатолошкој јединици.

Семинару су присуствовали гинеколози који раде у породилишту, неонатолози и педијатри из јединица специјализованог збрињавања новорођенчади, акушерске сестре, као и  педијатријске сестре из јединице специјализованог збрињавања новорођенчади.

Осим директора АЗУС-а, Владимира Арсеновића, Марије Митић и Владе Давковског, који су испред АЗУС-а представили поступак акредитације, начине за унапређење квалитета и безбедност пацијента, начин и ток израде стандарда, др Драган Антић и др Олга Станојловић су представили искуства акредитованих здравствених установа, изазове у примени стандарда у пракси, водећа начела и десет корака за заштиту, промоцији и подршци дојењу у акредитованом породилишту, као и представљање стандарда везано за неонатолошку здравствену заштиту који се односе на принцип „кожа на кожу“. Др Милица Ранковић Јаневски је представила савремени концепт организације неонатолошких одељења, са акцентом на концепт развојне неге. Од др Јелене Зајегановић Јаковљевић и др Иване Мишић учесници семинара информисани су о међународним иницијативама за обезбеђивање услова у породилиштима и јединицама неонатологије у најбољем интересу мајке и новорођенчета и њиховој повезаности са стандардима за породилишта и неонатолошке здравствене заштите.

Учесници семинара, представници неакредитованих општа болница из: Аранђеловца, Бора, Ваљева, Врања, Кладова, Краљева, Крушевца, Лознице, Неготина, Новог Пазара, Параћина, Прибоја, Пријепоља, Сурдулице, Ћуприје и Чачка, сложили су се да су пуно корисних инфомација добили корз презентације, али и кроз размену искустава са предавачима и својим колегама.

IMG_2794  IMG_2814

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs