Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

АЗУС ФОРМИРАО РАДНО ТЕЛО ЗА УТВРЂИВАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОЦЕДУРА ЗА ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ

У сарадњи АЗУС-а и Нишавског округа дана 12. априла 2018. године у Нишу одржан је конститутивни састанак Радног тела за утврђивање заједничких процедура за здравствене установе. Састанку су присуствовали представници Нишавског округа и сектора за инспекцијске послове Министарства здравља, директор АЗУС-а Владимир Арсеновић и шеф одељења Владо Давковски, као и представници здравствених установа примарног, секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите из Нишавског округа и других округа који гравитирају ка Нишавском округу. Циљ формирања Радног тела је идентификација проблема у међусобној комуникацији и функционисању здравствених установа са циљем унифицирања свакодневног рада. Радно тело радиће на усаглашавању и изради заједничких процедура прописаних стандардима за акредитацију како би се превазишли постојећи проблеми и унапредила сарадња, а све у циљу веће безбедности пацијената и унапређења квалитета пружене здравствене заштите корисницима услуга.

Иницијално су на састанку размотрене теме које су се односиле на упућивање и транспорт пацијената са фокусом на пријем и збрињавање хитних стања, повратне информације у вези скрининг програма и болничког лечења, заказивање преко ИЗИС-а и могућности унапређења информационог система, као и припрема пацијената за болничко лечење са акцентом на лабораторијску и радиолошку дијагностику. Такође је израђен и пословник о раду овог радног тела. Председник Радног тела биће др Родољуб Живадиновић, спец – директор Дома здравља Алексинац, а потпредседник доц. др Владан Ћосић, заменик директора Клиничког центра Ниш.

Програм рада Радног тела координараће АЗУС у складу са постојећом законском регулативом из ове области, а сви закључци Радног тела у контексту заједничких процедура биће у форми препоруке о чему ће АЗУС редовно извештавати Министарство здравља.

АЗУС  је планирано да овај тип Радног тела и принцип рада примени и на остале округе чиме би у наредном периоду била покривена цела територија Републике Србије.

О формирању Радног тела и циљевима рада можете се информисати и на доле приложеним линковима.

https://www.belami.rs/video-akreditacijom-do-standarda-u-zdravstvu/

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/U-Nisu-formirano-Radno-telo-za-poboljsanje-rada-zdravstvenih-ustanova.sr.html

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs