Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

ДИРЕКТОРКА ЗДРАВСТВЕНЕ МРЕЖЕ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ У ПОСЕТИ АЗУС-у

Дана 8. априла 2022. године др Мира Јовановски Дашић, директорка Здравствене мреже за Југоисточну Европу, посетила је АЗУС који у оквиру ове мреже од 2012. године је Регионални центар за акредитацију и стално унапређење здравствене заштите.

На састанку одржаном у просторијама АЗУС-а директорка Здравствене мреже др Јовановски Дашић и директор АЗУС-а Владимир Арсеновић размотрили су актуелну здравствену ситуацију у региону и Републици Србији и разговарали о наредним могућим корацима у оквиру даље имплементације активности на сталном унапређењу здравствене заштите и процеса акредитације у региону Југоисточне Европе.

Директор АЗУС-а је додатно истакао отежавајуће околности у којима АЗУС обавља своје поверене послове током трајања епидемије услед измењеног начина рада целокупног здравственог система. Ипак, нагласио је да уз максималне радне напоре запослених и спољашњих оцењивача АЗУС-а постоји изузетна спремност здравствених установа и здравствених радника, како у државном тако и у приватном сектору, да унапређују свој рад кроз спровођење поступака акредитације и редовне годишње провере рада.

На састанку је договорено да се у наредних месец и по дана одржи Округли сто на тему „Добровољна или обавезна акредитација“ који, иако у потпуности припремљен, морао је да буде одложен јер је био заказан непосредно пре проглашења епидемије. Планирано је да овом Округлом столу присуствују овлашћени представници свих држава Здравствене мреже за Југоисточну Европу. Осим представљања актуелних трендова у државама чланицама у вези акредитације и сталног унапређења квалитета, планирано је и доношење одређених закључака и препорука у контексту даљег унапређења или активирања институција и центара за акредитацију у државама које још нису увеле овај концепт рада за процену квалитета пружања здравствене заштите.

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs