Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СТРАТЕГИЈИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПАЦИЈЕНТА, 20. АПРИЛ 2010 ГОДИНЕ

Конференција о стратегији за безбедност пацијента одржана је 20. априла 2010. године, у Клубу народних посланика у Београду.

Конференцију је отворила државни секретар Министарства здравља доц. др Невена Карановић, а затим се присутнима обратила др Маја Вучковић-Крчмар, програм менаџер, делегација Европске уније у Републици Србији.

Др Снежана Манић, директор АЗУС-а представила је присутнима Стратегију за безбедност пацијента коју је Агенција за акредитацију израдила у сарадњи са г-ђом Елмом Хајдеман (Elma Heidemann), експертом за континуирано унапређење квалитета, консултантом пројекта „Подршка Агенцији за акредитацију здравствених установа Србије“. Она је нагласила да су пет основних циљева ове стратегије процедуре у хирургији везане за безбедност, свођење на минимум могућности настанка инфекције у здравственим установама, безбедно руковање лековима, нега и лечење „правог“ пацијента и безбедно лечење елиминисањем/свођењем на минимум нежељених догађаја.

Г-ђа Елма Хајдеман говорила је о активностима везаним за циљеве стратегије за безбедност пацијента и посебно нагласила значај примене хируршке контролне листе СЗО. Поред г-ђе Хајдеман проф. др Љиљана Марковић-Денић, председник Републичке стручне комисије за болничке инфекције, презентовала је досадашњи рад комисије.

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs