Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ОКРУГЛИ СТО „АКРЕДИТАЦИЈА – ДОБРОВОЉНА ИЛИ ОБАВЕЗНА?“

Дана 21. септембра 2022. године у хотелу „Марк“ у Београду одржан је Округли сто на тему „Добровољна наспрам обавезне акредитације здравствених установа“. Округли сто су организовали Секретаријат Здравствене мреже Југоисточне Европе и Регионални здравствени развојни центар за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити, који је одлуком Владе Републике Србије, смештен у оквиру АЗУС-а. Скуп су отворили др Данијела Урошевић – помоћник министра здравља Републике Србије за европске интеграције и међународну сарадњу, директорка Здравствене мреже Југоисточне Европе др Мира Јовановски Дашић, др Фабио Скано – представник СЗО у Србији и специјални изасланик регионалног директора за Западни Балкан и Владимир Арсеновић – директор АЗУС-а и Регионалног здравственог развојног центра за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити. Такође, скуп је подржао и др Жоао Бреда – СЗО Атина, Kанцеларија за квалитет и безбедност пацијента, који се прикључио састанку преко Zoom апликације.

Скупу су присуствовали стручњаци из области акредитације и унапређења квалитета здравствене заштите и то из следећих држава чланица Здравствене мреже Југоисточне Европе: Румунија, Бугарска, Албанија, Северна Македонија, Црна Гора, Федерација Босне и Херцеговине, Република Српска – Босна и Херцеговина и домаћин Србија. Из објективних разлога овом округлом столу нису присуствовали представници Израела и Молдавије.

Представници су презентовали своја достигнућа у области акредитације и унапређења квалитета здравстене заштите. Након тога је Марија Митић, представник Регионалног центра за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити, упознала присутне са компаративном анализом упитника на тему акредитације, а који је претходно дистрибуиран свим земљама чланицама Здравствене мреже Југоисточне Европе.

Главни циљ Округлог стола био је да се упореде различита искуства у акредитацији (или други механизми за процену квалитета здравствених услуга) међу земљама чланицама Здравствене мреже Југоисточне Европе, као и да се сагледају предности и недостаци у начину примене програма акредитације и/или сертификације. Током главне сесије Округлог стола утврђено је да већи број држава има сличне квалитативне системе за спровођење поступака акредитације, али се легислатива и надлежности установа које се баве акредитацијом или квалитетом разликује од државе до државе. Такође, мањи број држава је на почетку увођења система акредитације или су тек почели са радом у овој области, па је договорено да Регионални здравствени развојни центар за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити, који је смештен у оквиру АЗУС-а, стручно подржи наведене активности кроз потписивање Меморандума о сарадњи и пратећих техничких споразума између АЗУС-а и установа из тих држава које се баве акредитацијом.

У закључном делу Округлог стола директорка Здравствене мреже Југоисточне Европе др Мира Јовановски Дашић и директор АЗУС-а Владимир Арсеновић предложили су свим учесницима Округлог стола да се на основу извештаја који ће урадити Регионални центар за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити презентују закључци у форми записника који би отворио могућност за међународну билатералну и мултилатералну сарадњу у области акредитације и сталног унапређење квалитета у здравстеној заштити у региону Југоисточне Европе. Представници свих држава учесница Округлог стола су подржали овај предлог, поготово имајући у виду важност ове теме у процесима европских интеграција и још увек актуелно трајање пандемије.

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs