Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ ПРАВА ПАЦИЈЕНАТА

Округли сто на тему „Права пацијената“ одржан је у хотелу „Марк“ у Београду 23. новембра 2023. године. Округли сто су организовали Секретаријат Здравствене мреже Југоисточне Европе и Регионални здравствени развојни центар за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравственој заштити, који је одлуком Владе Републике Србије, смештен у оквиру АЗУС-а.

Скуп су отворили др Данијела Урошевић – помоћник министра здравља Републике Србије за европске интеграције и међународну сарадњу, директорка Здравствене мреже Југоисточне Европе др Мира Јовановски Дашић, др Фабио Скано – представник СЗО у Србији и специјални изасланик регионалног директора за Западни Балкан, др Маја Вучковић Крчмар, испред Делегације Европске Уније у Србији и Владимир Арсеновић – директор АЗУС-а и Регионалног здравственог развојног центра за акредитацију и стално унапређење квалитета у здравстеној заштити.

Округлом столу су присуствовали стручњаци из области акредитације и унапређења квалитета здравствене заштите и то из следећих држава чланица Здравствене мреже Југоисточне Европе: Албанија, Бугарска, Федерација Босне и Херцеговине, Република Српска – Босна и Херцеговина, Румунија, Северна Македонија, Црна Гора и домаћин Србија. Из објективних разлога овом округлом столу нису присуствовали представници Израела и Молдавије.

Такође, скуп је подржао и др Валтер Фонсека – СЗО Атина, Kанцеларија за квалитет и безбедност пацијента, који се прикључио састанку преко Zoom апликације.

Представници су презентовали своја достигнућа у области права и обавеза пацијената, како је та легислатива инкорпорирана у здравствени систем њихових земаља. Такође су представљени изазови у реализацији права пацијената, али и предности, као и будући кораци у унапређењу поштовања права пацијената.

Главни циљ Округлог стола био је да се размене различита искуства у области права пацијената међу земљама чланицама Здравствене мреже Југоисточне Европе, као и да се сагледају предности и недостаци у начину примене легислативе. Током главне сесије Округлог стола утврђено је да већи број држава има сличне изазове у примени права пацијената и да је потребно веће напоре уложити у едукацију како пацијената, тако и запослених везано за права пацијената.

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs