Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

Одржан тродневни едукативни програм за вође тимова за спољашње оцењивање, Ваљево 10-12. мај 2010. године

На тродневном едукативном програму учествовало је 20 спољашњих оцењивача из здравствених установа широм Србије, као и запослени у Агенцији за акредитацију здравствених установа Србије и запослени на пројекту Министарства здравља „Подршка Агенцији за акредитацију здравствених установа Србије“ финансиран средствима ЕУ.
Током тродневног програма одржан је низ предавања о акредитацији здравствених установа, са акцентом на поступак оцењивања током акредитационе посете и писање извештаја.

Првог дана присутнима је добродошлицу пожелео др Илија Трипковић, директор ЗЦ Ваљево. Након тога предавања су одржали др Снежана Манић, директор АЗУС-а, г-ђа Марија Митић, Виши стручни сарадник за акредитационе стандарде, АЗУС, др Чарлс Шо (Charles Shaw) међународни експерт за акредитационе програме, ЕПОС. Поподневна радионица односила се на преглед самооцењивања, идентификацију области на које је потребно обратити пажњу, као и на преглед Водича за спољашње оцењиваче.

Другог дана учесници су се поделили у оцењивачке тимове како би извршили симулацију акредитационе посете. После посета одређеним одељењима Дома здравља Ваљево и Ваљевске болнице “Др Јован Мијушковић” оцењивачи су одржали интервју са менаџментом поменутих установа. У поподневном делу сумирани су налази добијени током акредитационе посете у појединачним тимовима и информације добијене током разговора са менаџментом. На крају дана одржана је радионица за писање извештаја.

Трећег дана тимови за оцењивање давали су своје коментаре и препоруке за оцењиване стандарде приликом писања извештаја. Након тога, презентације су одржале Марија Митић, АЗУС, у вези са прегледом нових стандарда за апотеке, лабораторије и дијагностичку радиологију и др Снежана Манић, директор АЗУС-а, која је говорила о наредним активностима везаним за едукацију вођа тимова за спољашње оцењивање.

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs