Агенција за акредитацију здравствених установа Србије

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova srbije

УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА СПРОВОЂЕЊА СТАНДАРДА ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У ОБЛАСТИ ПОРОДИЛИШТА И НЕОНАТОЛОШКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Агенција за акредитацију здравствених установа Србије у сарадњи са УНИЦЕФ-ом је 03. и 04. априла 2018. године у хотелу „М“ у Београду, одржала радионице за представнике 30 здравствених установа.

Овом приликом представљени су стандарди за акредитацију здравствених установа у области породилишта и неонатолошке здравствене заштите усвојени од стране Владе РС 2016. године.

Радионице су организоване у циљу упознавања представника акредитованих здравствених установа, који раде у породилиштима и јединицама неонатологије са кључним областима ПиН стандарда, који се односе на породично оријентисан приступ и стимулативно поступање са новорођенчетом и мајком током боравка у породилишту и неонатолошкој јединици.

Радионицама су присуствовали гинеколози који раде у породилишту, неонатолози и педијатри из јединица специјализованог збрињавања новорођенчади, акушерске сестре, као и  педијатријске сестре из јединице специјализованог збрињавања новорођенчади.

20180403_111018 (2)  20180404_121015

Као представник АЗУС-а Светлана Дрча, представила је поступак акредитације, начине за унапређење квалитета и безбедности пацијента, кроз примену стандарда за акредитацију. Др Драган Антић и др Олга Станојловић су присутнима представили кључне области израђених стандарда, изазове у примени стандарда у пракси, водећа начела и десет корака за заштиту, промоцију и подршку дојењу у акредитованом породилишту, као и представљање стандарда везано за неонатолошку здравствену заштиту који се односе на принцип „кожа на кожу“. Др Милица Ранковић Јаневски је представила савремени концепт организације неонатолошких одељења, са акцентом на концепт развојне неге. Од др Јелене Зајегановић Јаковљевић и др Иване Мишић учесници радионице информисани су о међународним иницијативама за обезбеђивање услова у породилиштима и јединицама неонатологије у најбољем интересу мајке и новорођенчета и њиховој повезаности са стандардима за породилишта и неонатолошку службу.

Радионицама су присуствовали представници следећих здрaвствeних устaнoвa: ОБ Врбас, ОБ Вршац, ОБ Суботица, ОБ Сента, ОБ Сомбор, ОБ Сремска Митровица, ОБ Зрењанин, ОБ Кикинда, ОБ Шабац, ОБ Пожаревац, КЦ Војводине, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, ОБ Belmedic, ОБ Јагодина, ОБ Крушевац, ЗЦ Ужице, КБЦ Звездара, КБЦ Земун, КЦС ГАК, КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, Институт за мајку и дете „Др Вукан Чупић“, УДК Тиршова, ОБ Medigroup, ОБ Лесковац, КЦ Крагујевац.

У оквиру дискусије и општих закључака радионице учесници радионица сложили су се да су пуно корисних инфомација добили кроз презентације, али и кроз размену искустава са предавачима и својим колегама.

Контакт тел: 011-7151-722, факс: 011-7151-724, е-маил: office@azus.gov.rs